Stadgar gällande föreningen LIVET EFTER VÅLDET
§ 1 Namn och säte
Föreningens namn är föreningen LIVET EFTER VÅLDET (L.E.V.).
Föreningen har sitt säte i Borås kommun.
Föreningen är en ideell förening.
§ 2 Form och ändamål
Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.
Föreningen skall på alla sätt arbeta för att kvinnor och barn som varit utsatt för relationsvåld ska få det stöd och skydd som de har rätt till från samhället, med allt vad det omfattar.
Föreningen skall driva stödgrupper för kvinnor som utsatts för relationsvåld i syfte att stödja, utbilda och informera om hjälp vid till exempel vårdnadstvist, rättstvist, myndighetskontakter och liknande.
Föreningen skall arbeta aktivt för att ändra och/eller stärka lagar och tillägg avsedda att bevaka våldsutsatta kvinnor och barns rättigheter och möjligheter till skydd.
Föreningens arbete skall vid var tidpunkt utföra sitt ändamål enligt de riktlinjer som framgår ur barnkonventionen (FN/UN) samt cedaw (FN/UN) som utgångspunkt.
Föreningen skall i största möjliga mån samarbeta med andra organisationer och myndigheter som har våldsutsatta kvinnor och barn som primärt intresse, förutsatt att den som söker hjälp hos föreningen garanteras obruten kedja gällande sin personliga säkerhet.
Föreningen skall aktivt arbeta med att upplysa, informera och påverka myndigheter och samhället i stort gällande våldsutsatta kvinnor och barns rättigheter till hjälp, skydd och rättvisa.
Föreningen skall aktivt stödja nolltolerans av relationsvåld och samtliga av dess definitioner (psykiskt,fysiskt, materiellt,ekonomiskt, och så vidare).
Föreningen skall aktivt arbeta för att införa ett Kvinno/Barnhus i Borås kommun
Föreningen skall aktivt arbeta för att barn som bevittnar våld i hemmet skall anses som brottsoffer av berörda myndigheter, och därmed få sin lagliga rätt gällande hjälp till stöd, personligt skydd samt rättsombud.
Föreningen skall aktivt arbeta för att alla barn som är part i tvist rörande vårdnad och/eller boende skall få egna ombud som bevakar deras behov intressen samt rättigheter.
Föreningen skall aktivt arbeta för att barnkonventionen (FN/UN) ska följas av myndigheter, och att barnens rätt till skydd skall prioriteras över barnens rätt till bägge föräldrar i föräldrabalken.
Föreningen skall aktivt arbeta för att Borås kommun följt av andra kommuner ska införa föräldrakoordinatörer.
Föreningen skall aktivt arbeta för att skyddsprogram för våldsutsatta kvinnor skall stärkas,förbättras och samordnas.
Föreningen skall aktivt arbeta för att alla myndigheter som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor och barn skall inneha kompetent utbildning angående relationsvåld och uppdaterad kompetent utbildning därefter.
Föreningen skall även arbeta för att ovan nämnda myndigheter granskas efter var sjätte månad av utsatt myndighetsperson, för att på så sätt garantera en godtagbar kompetensnivå i löpande perspektiv.
Föreningen skall aktivt arbeta med att sammanställa projekt ,lösningar och utvecklingsmöjligheter gällande området kvinnor och barn utsatta för relationsvåld.
§ 3 Medlemskap
Föreningen är öppen för alla, förutsatt att stadgarna godtas och att medlemsavgiften betalas. Alla medlemmar har närvarorätt och yttranderätt på alla föreningens möten, medlemmar har rösträtt på medlemsmöten och årsmöten. Föreningens medlemsavgift fastställs av dess högsta beslutande organ, årsmötet. Medlem kan uteslutas ur föreningen om föreningens syfte motarbetas eller att medlem på annat sätt agerar i strid mot föreningens stadgar. Styrelsen beslutar om uteslutning och beslutet skall tas med kvalificerad majoritet.
§ 4 Årsmöte
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Årsmötet ska hållas under årets första fyra månader och kallelse skall delges föreningens medlemmar senast två veckor innan mötet. Medlemmar äger rätt att ge förslag till ärenden som ska behandlas på mötet, detta ska dock ske senast 10 dagar innan mötets genomförande. Dagordning och övriga underlag skall tillhandahållas föreningens medlemmar senast 7 dagar innan årsmötet.
Dagordning vid årsmöte
1. Val av mötesordförande och mötessekreterare
2. Val av justeringspersoner, tillika rösträknare
3. Fastställande av dagordning
4. Fastställande av röstlängd
5. Årsmötets behöriga utlysande
6. Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning
7. Revisionsberättelse och fastställande av balansräkning
8. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
9. Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag
10. Val av ordförande
11. Val av kassör
12. Val av övriga ledamöter
13. Val av suppleanter
14. Val av revisorer
15. Val av valberedning
16. Mötet avslutas
Beslut på årsmötet fattas med enkel majoritet.
§ 5 Extra årsmöte
Om styrelsen, eller 2/3 av medlemmarna i föreningen så kräver, skall extra årsmöte hållas. Kallelse skall skickas till medlemmarna minst 2 veckor i förväg tillsammans med dagordning och beslutsunderlag. Under det extra årsmötet får endast de frågor som föranlett mötet behandlas.
§ 6 Beslutsformer
För föreningens möten gäller att endast närvarande ledamöter och medlemmar har rösträtt. Besluten fattas med ja eller nej-rop. Vid begäran om votering används handuppräckning. Kan ej beslut nås genom lika röstetal så bordläggs ärendet tills majoritet kan uppnås.
§ 7 Firmatecknare
Till firmatecknare utses Lisa Thorander och Niklas Enström tillsammans.
§ 8 Verksamhetsår
Föreningens verksamhetsår är kalenderår, 1 januari till och med 31 december.
§ 9 Ändring av stadgar
Ändring av dessa stadgar kräver beslut med kvalificerad majoritet på tre på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Mellan dessa möten måste minst 3 månader förflyta.
§ 10 Upplösning
Upplösning av föreningen kräver beslut med kvalificerad majoritet på tre på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Mellan dessa möten måste minst 3 månader förflyta.
Föreningens kvarvarande tillgångar skall vid upplösning överföras till verksamhet som delar föreningens syften, förutsatt att föreningen vid tillfället är skuldfri.